DE SCHIJN TEGEN (THE ALIBI)

Reinier Smit zit reeds 8 jaar in de cel voor de moord op zijn vrouw Gonda. Hard bewijs is nooit geleverd. Zijn “ongeloofwaardige alibi en schimmige reputatie” lijken een rol te hebben gespeeld in de veroordeling. Als iemand de schijn tegen heeft maar er is geen hard bewijs, wat doe je dan? Een reconstructie. 

 Reinier Smit bij De Hoge Raad

OMGEKOMEN IN DE VUURZEE
Bijna twintig jaar geleden werd Gonda Smit dood gevonden in haar uitgebrande huis. Haar echtgenoot Reinier had haar kinderen uit de vuurzee gered, maar zijn vrouw had hij achtergelaten. Na onderzoek bleek dat Gonda al voor de brand was overleden: ze was geslagen en gestoken. Voor justitie was het klip en klaar: Reinier had zijn eigen vrouw vermoord. Hij ging vijftien jaar de cel in.

 Gonda Drent, de vrouw van Reinier

HEEFT REINIER ZIJN VROUW WEL VERMOORD?
Hoewel werkelijk álles wijst op de betrokkenheid van Reinier – hij zou gokverslaafd zijn, hij had geen alibi en volgens de politie belde hij al vóór de brand om hulp – is er nooit direct bewijs gevonden. 2Doc reconstrueerde de zaak, zoals we dat bij Netflix eerder zagen in Making a Murderer. Reinier en advocaat Gert-Jan Knoops willen dat de zaal heropend wordt.

PETER R. DE VRIES
Reinier blijft volhouden dat hij onschuldig is, maar zelfs zijn eigen kinderen geloven hem niet en willen hem nooit meer zien. Een verzoek om herziening van de zaak werd door de rechter afgewezen. Ook Peter R. de Vries deed uitgebreid onderzoek naar de zaak. Opvallend: nog voor zijn veroordeling ontmoette Reinier een andere vrouw, met wie hij inmiddels twee kinderen heeft. Zij gelooft heilig in zijn onschuld, ondanks dat hij de schijn tegen heeft.

TWITTER TWIJFELT
IJskoude moordenaar of onschuldig? Op Twitter wordt hevig getwijfeld aan het verhaal van Reinier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *